Tulpenkriebels

Door Gieneke Luemes, donderdag 21 januari 2016 om 10:01 uur

Elk jaar in januari heerst er onrust bij ons. Kriebels. Bijna-maar-toch-nog-niet lentekriebels. De gezellige kerstmaand is voorbij en de kerstspullen zijn zo goed als opgeruimd. Bij de koffie eten we de laatste oliebollen en daarna rest ons niets anders dan het uitzitten van een lange, donkere januarimaand, waarin weinig bijzonders lijkt te gaan gebeuren. Maar, niets is minder waar;  elk jaar in de eerste of tweede week van januari worden de eerste prachtige 'IJsseltulpen' van de gebroeders Wesselink uit Toldijk en Empe aangevoerd. In prachtige kleuren en vormen fleuren ze de hele winkel weer helemaal op. En ja, dan hebben wij de tulpenkriebels helemaal te pakken.


In 2000 zijn de broers begonnen met het kleinschalig kweken van tulpen in Toldijk. Vanuit hier werden tulpen tevens rechtstreeks verkocht aan klanten. In 2004 vond er uitbreiding plaats: de kwekerij in Empe kwam erbij. Daardoor werd het mogelijk om ook te leveren aan bloemisten en andere verkoopkanalen, waaronder onze Landwinkel.


Als u tulpen heeft gekocht zet u ze het best in ruim water, in een vaas naar keuze. Tulpen gebruiken veel water en groeien nog een stukje door, dus zorg dat de vaas voldoende gevuld blijft. Tulpen die vers zijn hoeven niet opnieuw afgesneden te worden voor ze op de vaas gaan, tenzij u ze liever wat korter heeft natuurlijk. Als tulpen lang onderweg zijn geweest en ze voelen wat slap aan, kan het goed zijn om ze even in krant te wikkelen en in het water te zetten, voor ze op de vaas gaan. Op deze manier worden ze weer mooi stevig. En ook bij koud weer kan tijdens het vervoeren van de tulpen, een krantje zeker geen kwaad.


Naast de 'gangbare' bossen tulpen, verkopen wij ook de zogeheten 'schoven' met Ijsseltulpen. Dit zijn tulpen waarbij de bol nog aan de steel zit. Deze stelen worden samengebonden en hierdoor ontstaat de schoofvorm. Bij schoven is het belangrijk dat de wortels in het water staan, maar niet de gehele bol. Zo blijven ze het langst mooi en gaan de bolletjes niet schimmelen. U kunt zelfs, als de tulpen uitgebloeid zijn, de bolletjes in de tuin zetten en met een beetje geluk komen deze dan later nog weer uit!


Dus voor een beetje lente in huis, kom een keer langs voor een mooie bos tulpen! Tevens pakken wij een bos tulpen ook graag leuk voor u in, zodat u er iemand anders blij mee kunt maken.Terug naar blogoverzicht
Voor meer informatie over de Ijseltulpen, bezoek de website: www.ijsseltulp.nl
Alle prijzen op de site zijn onder voorbehoud van voorraden en druk- en zetfouten.