Boer Luemes ruikt de lente

Door Gieneke Luemes, maandag 11 april 2016 om 13:14 uur

Maandagochtend, 6:30. De zon komt langzaam op en de vogels worden wakker. Het belooft een mooie dag te worden. Plotseling komt er vanachter het bedrijf een hoop lawaai. Tractoren worden gestart en rijden het erf over. De keepers gaan er achter en met veel geronk vertrekken de tractoren naar het land. Dan keer de rust terug op het erf, alsof er niks gebeurd is. De vogels fluiten rustig verder, de haan kraait en langzaam ontwaakt men.


Het is weer zover: wi'j goan de goeie kant weer op! De klok is verzet en de dagen worden steeds langer. En dat betekent ook dat boer Luemes de lente weer ruikt. De pootaardappelen moeten de grond in! Oftewel; profiteren van de mooie dagen en op tijd beginnen, om zo alles uit de dag te halen. Want zo heerst de gedachte, 'as wi'j de eapels veur Koninginnendag de grond in hebben, hebben wi'j 't mooi veurmekaar'. Met de verandering van Koninnendag naar Koningsdag, is dat zelfs een paar dagen eerder.


De vroege Frieslanders zitten inmiddels al grotendeels in de grond met een zeil eroverheen zodat ze lekker warm blijven en daardoor ook vroeger geoogst kunnen worden. Hierdoor kunnen wij hopelijk in juni de eerste nieuwe Frieslanders verkopen. De wat latere aardappelen, bijvoorbeeld de Agria's, kunnen nu ook langzaam maar zeker gepoot worden. Aardappelen worden gepoot in zogeheten ruggen en er zit tussen elke pootaardappel zo'n 30 tot 40 centimeter ruimte.


Aardappelen kunnen niet elk jaar op hetzelfde stuk land gepoot worden, het is beter om dit bijvoorbeeld af te wisselen met mais. Daarom gaat Boer Luemes elk jaar, zoals hij zelf zegt 'de boer op'. Dit om te overleggen wat de boeren in de Achterhoek en omstreken voor elkaar kunnen betekenen. Als dit rond is, kan er eind Maart, begin April begonnen worden met poten.


Tijdens de de aardappelpootperiode is mooi weer erg belangrijk. Weeronline, Buienradar en Weerstation Lichtenberg draaien overuren om te kunnen bepalen of er gepoot kan worden. Maar zelfs met deze hulp, kan het wel eens voorkomen dat het land bijvoorbeeld te nat is waardoor het poten nog een dag uitgesteld moet worden. Ook als de aardappelen eenmaal gepoot zijn, is het juiste weer erg belangrijk. Af en toe wat regen zodat het niet te droog wordt en de aardappelen goed groeien, en later wanneer er geoogst wordt, het liefst wat droger zodat de rooier gewoon het land op kan zonder vast te lopen. Dus als iemand ons daaraan kan helpen? Dan zorgen wij vanaf juni weer voor een nieuwe oogst aardappelen, lekker om te bakken, koken of (want het seizoen komt er weer aan!) om te poffen op de barbecue!

Terug naar blogoverzicht

Het was zulk mooi weer de afgelopen dagen dat we de pootkriebels kregen! Daarom zijn we gisteren het land opgegaan om de eerste vroege consumptieaardappelen, de Frieslander en de Anaïs te poten.Op onderstaand filmpje is te zien hoe dit in zijn werk gaat. De tractor (met chauffeur Martijn) rijdt in lange banen over het land heen en zorgt dat de aardappelen uiteindelijk in de zogenoemde ruggen kunnen groeien.Vooraan de tractor zit de' kop eg' die de grond nog fijn maakt voordat de aardappelen er in gepoot worden. Dit zorgt voor een betere groei-omgeving voor de aardappel.Achteraan de tractor zit de pootmachine, in de bak van de pootmachine zitten de pootaardappelen. Vanuit deze bak worden de pootaardappelen via een 'lift' in de geulen op de grond gelegd. Deze geulen worden gemaakt door de pootmachine zelf. Wanneer de aardappelen in de geulen liggen, schept de pootmachine zelf weer grond over deze geulen heen waardoor de 'rug' ontstaat.'Waarom worden de aardappelen nu eigenlijk gepoot in een rug?', horen wij jullie denken. Nou, dat heeft de volgende belangrijkste drie redenen;1. Het rooien is gemakkelijker en het zand is makkelijker weg te zeven;2. Onkruid kan makkelijker weggehaald worden;3. Bij veel regenl is de kans op rotten van de aardappelen minder omdat ze minder lang in het water liggen. Bij Landwinkel Luemes zijn ook pootaardappelen te verkrijgen, die kunt u zelf in uw moestuin poten waardoor u deze zomer de meest verse aardappelen heeft! Bij ons kunt u terecht voor uw Agria pootaardappelen.(Dit filmpje is gemaakt door AlueMedia, voor meer informatie zie www.aluemedia.nl)

Posted by Landwinkel Luemes on Friday, 20 March 2015
Alle prijzen op de site zijn onder voorbehoud van voorraden en druk- en zetfouten.